AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB. CENY POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Jak prát merino oblečení?

Co je to Merino vlna?

Než se vůbec pustíme do toho, jak s Merino vlnou zacházet, povíme si, o co se vlastně jedná, jaké má vlastnosti a jak ji získáváme. Merino vlna se stejně jako běžná vlna získává z ovce. Jedná se však o speciální plemeno ovce domácí zvané „Merino“, jejíž kořeny sahají až do Afriky. S největší pravděpodobností se tyto ovečky dostaly do Evropy během středověku.

V dnešní době se vyskytují primárně na Novém Zélandě a v Austrálii, ale najdete je i v Argentině či v Tanzanii. V regálech obchodů se jemňoučká Merino vlna začala nenápadně vyskytovat již v roce 2005 a od té doby se těší stále větší oblibě u výrobců venkovního a sportovního oblečení. A není se čemu divit! V následujících odstavcích si řekneme proč…

Jaké jsou vlastnosti merino?

Merina vlna je skvělá hned z několika důvodů. Kromě toho, že je díky své jemnosti příjemná na kůži, pomáhá udržovat tělesnou teplotu, a to i v případě, že se Vám oblečení namočí. Díky těmto vlastnostem budete v zimních měsících v teple a v létě Vám naopak nebude nesnesitelné horko. Merino vlna sice schne o trochu déle, ale jejím vlastnostem to ani trochu neubírá. Dokáže totiž pohlcovat vlhkost, když se zpotíte bez toho, aniž by Vás studila. Díky tomu se perfektně hodí na delší túry či dlouhodobější pobyt v přírodě.

Merino vlna je navíc přirozeně antibakteriální, takže zabrání nepříjemnému odéru. Někomu však může vadit vůně lanolinu, která vlnu přirozeně chrání. Merino vlna je čistě přírodní látka, takže je skvělá i pro alergiky. Další výhodou je, že nevyžaduje žádnou speciální péči a můžete ji prát bez obav v pračce. A v neposlední řadě chráníte přírodu – Merino vlna je totiž zcela rozložitelná!

merino02

Ovšem jak už to tak bývá, i Merino vlna má pár neduhů, které by mohly zájemce odradit od případné koupě. V první řadě je to její kratší životnost. Merino vlna zkrátka nevydrží tak dlouho jako běžné oblečení vyrobené ze syntetických látek. K tomu se váže nevýhoda číslo dvě, což je vyšší pořizovací cena oděvů z Merino vlny.

Jaká je nejvhodnější péče o Merino vlnu?  

Rozhodli jste se pro Merino vlnu? Skvěle! Rozhodně oceníte, že se jedná o vcelku nenáročný materiál. Merino vlna obsahuje lanolin, který vlákna přirozeně chrání – díky mastné lanolinové vrstvě totiž oblečení hůře absorbuje jak pot, tak špínu. Pokud se tedy zpotíte, nemusíte strkat prádlo z Merina ihned do pračky – mnohdy bude stačit oblečení pouze provětrat. Jednoduše ho pověste na pár hodin na čerstvý vzduch. Pomůžete tím planetě, ušetříte za vodu a zároveň Vám díky méně častému praní oblečení vydrží déle.

Dávejte si akorát pozor, aby nebylo přímo na sluníčku. Pokud si Merino oblečení trochu zašpiníte, nebo Vám na něj ukápne trochu kávy, s největší pravděpodobností Vám postačí navlhčený hadřík. V případě, že je oděv zašpiněný víc, můžete ho vyprat v ruce. K tomu použijte prostředek určený přímo na vlnu, který vlijte do vody – ta by neměla být příliš horká. Vlna by se totiž horkem mohla srazit. Do vody s přípravkem následně vložte prádlo z Merino vlny. Poté ho vymáchejte a opatrně z něj vymačkejte vodu přes ručník. Nakonec ho pověste a nechte samovolně uschnout. Prádlo netřete a nekruťte jím.

merino-hlavni

Pokud jste si pořídili nové oblečení z Merino vlny, nebo máte pocit, že potřebuje intenzivnější praní, můžete ho vyprat v pračce. A jak přitom postupovat, si řekneme níže. 

Jak na praní Merino látky v pračce? 

Při použití pračky je dobré mít na paměti pár zásad, aby Vám Merino oblečení zůstalo co nejdéle v dobrém stavu:

  • Řiďte se pokyny uvedenými na cedulce od výrobce.
  • Zvolte vhodný prací program určený na vlnu.
  • Nepřekračujte teplotu 40 stupňů Celsia.
  • Vždy perte naruby.
  • Vyhněte se aviváži – narušuje vlastnosti Merino vlákna, jako je prodyšnost a termoizolace.
  • Vždy volte prostředky určené na praní vlněného prádla. Ideálně s přídavkem lanolinu.
  • Při ždímání nastavte nízké otáčky – nejvýše 400.

Jak sušit oblečení z Merino vlny?

Zapomeňte na sušičku na prádlo! Nejvhodnější je sušit Merino prádlo na čerstvém vzduchu, nebo v dobře větrané místnosti. Nesnažte se urychlit sušení tím, že prádlo dáte na topení, nebo k jinému zdroji tepla. Před pověšením si srovnejte švy. Merino vlna má totiž tendenci držet takový tvar, ve kterém byla pověšená. Po uschnutí prádlo z Merino vlny nemusíte žehlit, díky svým vlastnostem se totiž skoro nemuchlá. Pokud Vám to nedá a přeci jen sáhnete po žehličce, volte program určený na vlnu, který žehlí při nižších teplotách.

Na co si dát pozor u merino?

  • Žmolky: Oblečení se žmolky sice nenarušuje funkční vlastnosti prádla, ale na pohled se nejedná o nic krásného. Žmolky na oblečení vznikají třením. Můžou se tvořit jednak v pračce, ale také pokud dochází k neustálému kontaktu s nějakým tvrdším či hrubším materiálem, například s batohem nebo se zipem. Nehezkým žmolkům můžete předejít tak, že budete prát oblečení naruby a že jej nebudete vystavovat přímému tření s jinými látkami, které by mohly narušit strukturu vlněných vláken.
  • Deodoranty: Při výběru deodorantů sáhněte ideálně po těch, které jsou šetrné k oblečení. Především ale dbejte na to, abyste je nanášeli pouze na kůži – v případě, že je aplikujete na oblečení, na něm můžou zůstat skvrny nebo se poškodí jeho vlastnosti.
  • Pot: Pokud jste oblečení hodně propotili, nezapomeňte ho vymáchat v čisté vodě. Zabráníte tak tvorbě nežádoucích skvrn, které by mohly na oblečení vzniknout.
  • Prací prostředek: O správné volbě prostředku na praní vlny jsme si již říkali. Pokud nedej Bože vyperete prádlo z Merino vlny v něčem jiném, nepanikařte. Stačí, když dané prádlo vymácháte ve vlažné vodě a následně použijete prostředek určený na praní vlny. Ideálně sáhněte po těch, které obsahují lanolin. Případně můžete použít přímo lanolin. Tím navrátíte oblečení jeho vlastnosti.
  • Moly: Kvůli svému přírodnímu původu je Merino vlna lákavější pro moly. Je tedy vhodné přidat k vlněnému oblečení různé vonné sáčky proti molům, jedná se například o cedrové dřevo, levanduli, rozmarýn či listy ořešáku.

merino

Řekněte ano Merino vlně!

Ještě stále váháte nad koupí prádla z Merino vlny? Dovolte nám, abychom Vám zrekapitulovali její hlavní výhody:

  • Jemnost: Je vědecky dokázáno, že oblečení z Merino vlny je opravdu jemné a na kůži nijak neškrábe. Že nám nevěříte? Tak abyste si to lépe představili… tloušťka Merino vlny je 19 µm, přičemž tloušťka lidského vlna je 42 až 95 µm.
  • Antibakteriální vlastnosti: Merino vlna se skvěle hodí na delší túry nebo do přírody. S Merino vlnou nemusíte mít obavy, že byste nepříjemně zapáchali, když se zpotíte.
  • Termoregulace a prodyšnost: Oblečení z Merino vlny se perfektně hodí do jakéhokoliv počasí a na všechna čtyři roční období. V zimě Vám zajistí pocit tepla a v létě se zase nebudete pařit.
  • Odolnost: Merino vlna toho zvládne dost. Nemusíte se o ni extra starat, dokonce ji není třeba ani žehlit.
  • Životní prostředí: Jedná se o ekologický a rozložitelný materiál, který Vás navíc ochrání před nebezpečným slunečním zářením.
  • Šťastné ovečky: Nemusíte se bát, že by ovce nějak trpěly, nebo to pro mě mělo důsledky. Ba naopak! Ovečkám rouno naroste každý rok.

Jak najdete Merino oblečení v obchodě?  

Merino vlna se často kombinuje s elastanem. Ten se ve většině případů prodává pod názvy Lycra či Spandex. Proč zrovna s elastanem? Tento materiál je mnohonásobně pružnější než vlna, kterou tak skvěle doplňuje. Mimo jiné je díky elastanu materiál příjemnější, pevnější, odolnější a také déle vydrží. Zároveň však nepřijdete o skvělé funkce merino vlny.

Příroda volí Merino!

Prádlo z Merino vlny nepotěší jen Vás a Vaši pokožku, ale i naši přírodu. Je totiž několikanásobně ekologičtější než běžné bavlněné prádlo. Pro porovnání si vezměme vlákno z běžné bavlny a z vlny Merino. Na pouhých 264 gramů bavlněné textilie se spotřebuje 50 000 litrů vody. Naopak u Merino vlny je množství spotřebované vody pouze 2 500 litrů, což je o 95 % méně! Tato ohromná propast je daná tím, že bavlna je poměrně náročná na energii. Vyžaduje spoustu vody a zavlažování. Naproti tomu ovečky Merino nepotřebují kromě pastvin vůbec nic.

merino01

Vlna je ekologičtější nejen s ohledem na její výrobu, ale i údržbu. Jak jsme již zmiňovali, vlna Merino se díky obsahu lanolinu dokáže poměrně dobře bránit jak zašpinění, tak potu. Není ji tedy nutné prát tak často. Navíc se pere na nižší teploty a nemuchlá se, takže se ani nemusí žehlit. V porovnání s bavlněnými látkami má také vlna delší životnost, a to až dvojnásobně. Její vlastnosti také umožňují další využití či recyklaci.

Výhody vlny Merino zkrátka mluví samy za sebe. Tak si na ně vzpomeňte, až příště vyrazíte nakupovat nové oblečení na sport či na túry. A věřte, že si vybere opravdu každý, od rukavic až po ponožky či kraťasy.