AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB. CENY POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Péče o kufr, aby dlouho vydržel

Jak pečovat o kufr

Výběr správného kufru je jedna věc, avšak jeho údržba je věc druhá. Zářivá barva a neponičený povrch jsou povětšinou tytam hned po první dovolené. Kufr totiž může být pokryt nánosem prachu a špíny, které se vyskytují všude, a to i na letištích. Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát jako velká tragédie, opak je pravdou. Bez pravidelné údržby a čištění se může stát, že kufr přestane dostatečně plnit svou funkci, čímž ohrozíte jeho životnost.

Nicméně ne každý kufr je stejný, je proto důležité nejprve rozpoznat, jaký typ kufru máte. Jen díky tomu můžete kufr efektivně vyčistit a prodloužit tak jako životnost. Nejzákladnější rozdíl mezi kufry je v materiálu. Především pak záleží na tom, jestli je kufr vyroben z tvrdého nebo měkkého materiálu. Dříve bylo snadné rozpoznat, z jakého materiálu kufr je. V dnešní době jde však výroba dopředu a kufr může být vyroben z měkkého materiálu, ale kvalitou odpovídat tomu tvrdému.

A následující tipy neplatí jen pro kufry, ale lze je aplikovat i v případě péče o batoh, které mnohdy trpí víc a víc.

Tvrdé – skořepinové – kufry

Tyto kufry mají pevnou, bytelnou konstrukci. Byť díky tomu drží svůj tvar, je to znát na jejich váze, která může být oproti měkkým kufrům mnohem větší. Tvrdé kufry se vyznačují tím, že materiál je nepromokavý, proto se nemusíte bát o své věci uvnitř. Povrch je hladký, údržba je tedy snadnější než u měkkých kufrů. Zároveň je kufr odolnější vůči nárazům a vnějším vlivům. Nestane se vám tedy, že by se kufr snadno protrhl. Naopak, tento typ kufru se doporučuje, pokud převážíte cennější věci. Dostat se do tohoto typu kufru je totiž mnohem náročnější než do měkkého kufru.

luggage

Materiál

Skořepinové kufry jsou vyrobeny především z polypropylenu a polykarbonátu.

Polykarbonát je z hlediska ceny dražší, nicméně z pohledu kvality nemá konkurence. Díky tomu kufr zvládne všechny podmínky a bude s vámi pravděpodobně celý život. Pokud se kufr promáčkne, okamžitě se vrátí do své původní podoby.

Polypropylen je nejčastější plast pro výrobu kufrů. Je velmi odolný a chrání věci skvěle proti vlhkosti, nicméně bohužel není nejlehčí. Kufry z tohoto materiálu jsou proto znatelně těžší.

Dalším materiálem na výrobu Skořepových kufrů je ABS (Akrylonitril-butadien-styren). Kufry z tohoto materiálu jsou velmi bytelné, nicméně pod vysokým tlakem může povrch praskat.

Péče o skořepinové kufry

Tvrdé kufry mají tu výhodu, že péče o ně není nikterak náročná. K otření povrchu si bohatě vystačíte s hadrem, houbičkou a pěnovou vodou. Pokud možno, vyhněte se kartáčům a ostrým štětinám. Povrch kufru by to mohlo zbytečně poškrábat. Také nepoužívejte bělidla, neb ta by mohla zničit barvu a celý povrch kufru.

Měkké – textilní – kufry

Název kufrů se odvozuje od materiálu, který byl na jejich výrobu použit. Díky konstrukci z měkkého materiálu je umožněno kufr lépe zmáčknout a dostat do stísněnějších prostorů.

Měkké kufry disponují mnoha kapsami umístěných po povrchu kufru. Pokud potřebujete mít v kufru zabalené věci, které chcete mít při ruce, tyto kapsy jistě oceníte. Nicméně kapsy přijdou jistě vhod i v okamžiku, kdy budete mít plné ruce, a budete si potřebovat některé věci rychle někam odložit.

Krom kapes můžete na kufru najít i druhý zip. Ten umožňuje zvětšit prostor zavazadla až o 20 procent. Díky tomu se vám to kufru vejde více věcí, než jste si původně mysleli.

Na druhou stranu, měkký kufr hůře snáší vnější podmínky. Není tak odolný proti nárazům, hrozí protrhnutí, a při špatném počasí může navlhnout. Z tohoto důvodu se doporučuje do zavazadla zabalovat pouze oblečení, a ne příliš drahé věci. Kufr se skvěle hodí na cesty, kde nad kufrem máte stoprocentní kontrolu a nehrozí tak jeho poškození. Jedná se tedy především o přejezdy autem nebo vlakem.

Materiál

Textilní kufry jsou většinou vyrobené z polyesteru či nylonu. Díky tomu jsou kufry lehké, nicméně oproti tvrdým kufrům méně odolné.

U batohů a tašek jsou pak stejné výhody - zejména je potřeba vyzdvihnout jejich váhu. Proto je vhodné se rozmyslet, zda nutně potřebujete na cestu kufr, nebo vystačíte s batohem.

jak-pecovat-o-kufr-baleni

Péče o textilní kufry

Péče o měkké kufry je lehce náročnější. Nejprve je potřeba zjistit, z jakého materiálu je kufr vyroben a až posléze vybírat čistící prostředek. Pokud je kufr ze syntetických vláken (polyester), může se využít prostředek na čalouněný nábytek. Prostředek naneste na kufr a nechte jej působit dle požadované doby. Prostředek by měl mezitím pracovat a vytáhnout veškerou špínu z kufru. Nakonec setřete pěnu z povrchu a nechte kufr pořádně vysušit.

Proč čistit vnitřek kufru?

A i když kufr po svém návratu vyklidíte, otřete - vždy je potřeba se postarat o místa, která nejsou tolik vystavena vnějším vlivům. Zkontrolujte všechny kapsy, záhyby a tajné "schránky", které kufr má. Nechcete přece příští rok najít plesnivý banán či rozteklou čokoládu tam, kam jste si ji ve spěchu založili.

Pokud má váš kufr vnitřní část odnímatelnou - máte to o to jednodušší. Celek vyndejte, vyklepejte a případně vyperte, pokud je to možné. Jestliže to váš kufr nemá, nezoufejte - dá se to vyčistit hravě jedlou sodou smíchanou s vodou. Vytřete všechny plochy, vysušte a poté případně vysajte přebytky sody. 

Nečistoty se skrývají také ve spárách, švech a kapsách. Dobré je proto vyčistit i tyto prostory. Zbavte kufr špíny do puntíku.

Všeobecné tipy a rady k péči o zavazadla

Ještě, než se vrhnete do čištění vašeho kufru, rozhodně stojí za zmínku pár všeobecných rad a tipů, které vám pomohou s důkladným vyčištěním vašeho kufru tak, abyste ho bez obav mohli příště využít znovu.

1. Vyprázdnění kufru

Kufr po dovolené vždy nejprve důkladně prohledejte. Projděte všechny kapsy i zákoutí, jestli není někde zapomenutý malý suvenýr nebo kus oblečení. Poté odepněte všechny části, které jdou vyndat. Může se jednat o přídavné kapsy nebo o cedulky na kufru. Tak se vám kufr a jeho části budou lépe čistit.

Kufr nejlépe před samotným čištěním pořádně vysajte. Díky tomu se zbavíte na první pohled neviditelné špíny, jako je například písek z pláže, který se může skrývat v každém záhybu.

2. Pokyny od výrobce

Vždy se nejprve seznamte s pokyny od výrobce, než začnete s čištěním kufru. Nejen oblečení, ale i kufr by měl obsahovat alespoň stručný návod na jeho údržbu. Tak se vyvarujete chemikáliím či přípravkům, které by se s kufrem neměly dostat do kontaktu. Pokud takový návod nemůžete najít, nebo jste ho omylem vyhodili, zkuste prohledat internet. Případně vám jistě rádi poradí zkušení prodejci v kamenných obchodech.

3. (Ne)vhodné přípravky

Jak již naznačeno, ne všechny přípravky či chemické postřiky se hodí k vyčištění kufru. Je to z toho důvodu, že některé kufry mohou být z voděodolného materiálu či vyžadují specifickou péči. Použití nevhodných přípravků by mohlo zkrátit životnost kufru a poškodit některé specifické vlastnosti (jako například onu voděodolnost).

Pokud si nejste jisti, zeptejte se odborníků, případně raději sáhněte po speciálních přípravcích pro kufry. Využít můžete i impregnaci, která vytvoří na kufru ochranou bariéru.

Naopak se doporučuje využití jedlé sody. Až kufr důkladně vyčistíte, použijte nakonec pastu z jedlé sody. Když tím vyčistíte vnitřek kufru, budete mít jistotu, že je kufr doopravdy čistý. Nicméně jakmile s čištěním skončíte, je důležité důkladně odstranit veškerou sodu z kufru.

4. Plíseň

Ještě před tím, než vrátíte vyčištění kufr zpět na své místo, ujistěte se, že je zcela suchý. Jakmile by totiž byl kufr mokrý či jen lehce vlhký, mohla by se v něm začít tvořit plíseň. To by pak mohlo poškodit kufr i jeho vlastnosti. Kufr nechte pořádně vysušit, avšak ne na přímém slunci. Ačkoli funkci kufru to nijak nepoškodí, mohlo by dojít k vyšisování barvy.

A na plísně pozor i u batohů či cestovních tašek - které jsou při cestování více v permanenci.

5. Ostatní komponenty kufru

Čištění kufru se netýká pouze povrchu a vnitřku. Je důležité hledět i na ostatní součásti kufru, jako je madlo, kolečka a zipy. Pokud by se na ně opomíjelo, neplnily by svou funkci dostatečně dobře, a to by se mohlo podepsat na celkové kvalitě kufru.

Madlo je důležité při manipulování s kufrem. Navíc je to část, za kterou nejčastěji kufr vozíme a dotýká se ho i více lidí. Je proto dobré madlo otírat vlhčeným ubrouskem nebo hadříkem.

U koleček jde především o to, zda máte připevněné na kufru dvě kolečka nebo čtyři. Především jde o manipulaci, čtyři kolečka vám umožní snazší pohyb po okolí. Na jejich čištění by se taky nemělo opomíjet. Pravidelné odstraňování nečistot zabrání zadrhávání koleček. Díky tomu se s kufrem budete pohybovat všude bez větších obtíží.

Zipy by měly být co nejvíce kvalitnější. Jakmile se totiž zip začne rozjíždět, kufr nemůže zcela plnit svou funkci a na převážení věcí je nepoužitelný. Dnes se již dělají kufry i bez zipů. Místo nich jsou na kufru připevněné klipsy. I zde by se však mělo přihlížet především na kvalitní provedení. Vždy dbejte na jejich správnou údržbu. Nikdy kufr nepřeplňujte a nezavírejte na sílu, tím se zip opotřebovává mnohem více. Dbejte na to, aby v cestě nebyly žádný nitě, které by zip mohly zničit.

jak-pecovat-o-kufr

Rady na závěr k péči o kufry

Správně vyčištěný kufr je základ pro pohodlné cestování. Pokud chcete docílit toho, aby byl kufr na konci vaší cesty co nejméně poškozený a špinavý, doporučujeme používat ochrannou fólii, kterou můžete obmotat kolem kufru. Díky tomu zabráníte případným poškozením, které mohou pramenit ze špatného zacházení na letišti či v hotelu.

Zabalit kufr do fólie si můžete nechat za poplatek na letišti. Fólie je silná a ledaco vydrží. Levnější alternativou může být domácí potravinářská fólie. Nicméně zde je potřeba mít na mysli, že fólie není vyrobena pro ochranu kufrů. Oproti letištní fólii bude tedy mnohem tenčí a bude hůře držet. Je proto nutné ji ještě něčím upevnit.

Dalším řešením může být obal na zavazadlo. Ten můžete použít několikrát a ochrání kufr mnohem více než fólie. Počáteční investice může být sice trochu větší, nicméně z dlouhodobého hlediska se to určitě vyplatí.