AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB. CENY POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Jak správně nanášet parfém?

Správně nanášet parfém může být věda

Parfém není jen vůně, kterou na sebe rychle nanesete. Naopak, parfém je doplňkem, který dotváří celkový dojem a podtrhuje kouzlo osobnosti. Ve společnosti dokáže ohromit a nadchnout. Nicméně parfém není pouze o krásné vůni. Důležité je umět s parfémem pracovat a správně ho nanášet, aby byla jeho vůně dlouhotrvající a okouzlující. 

O to víc - pokud se chystáte na výjimečnou akci - ať už koncert, první rande nebo pracovní pohovor.

Druhy parfémů

Nejprve je důležité rozlišit různé druhy vůní, které jsou na trhu k dispozici. Ne vždy se totiž setkáte s názvem parfém. Vše závisí na počtu vonných látek, alkoholu a vody, které se v parfému vyskytují. Alkohol je nutný především k absorbování a následnému vypařování vonných látek. Podíl jednotlivých složek pak ovlivňuje výsledný produkt:

  • Parfém (Extrait) – vonné složky v parfému se pohybují mezi 15–30 %. Parfém má tak velice intenzivní vůni a k jeho nanášení stačí pouze nepatrné množství.
  • Parfémovaná voda (Eau de Parfum) – obsahuje mezi 8–15 % vonných látek. Patří mezi nejčastější druhy parfému a je vhodná ke slavnostnějším příležitostem.
  • Toaletní voda (Eau de Toilette) – velmi oblíbený druh vůně obsahující 4–8 % vonných látek. Tento typ vůně je vhodný pro každodenní nošení, nicméně pro menší výskyt vonných látek je potřeba častější aplikace.
  • Kolínská (Eau de Cologne) – má v rozmezí 3–5 % vonných látek a častěji ji užívají muži. Krom nanášení na tělo, kolínská se může používat i jako voda po holení.
  • Splash perfume (Eau de Solide) – obsahuje pouze kolem 1 % vonných látek, proto se spíše více hodí k osvěžení těla než k parfémování.

jak-nanaset-parfem02

Krom těchto názvů můžete narazit na názvy Extreme a Legrere. Extreme označuje větší množství vonných látek, legere naopak naznačuje, že množství vonných látek bylo lehce zredukováno.

Kam parfém správně nanášet?

Prvně je důležité myslet na to, že ne všechna místa na vašem těle jsou vhodná pro aplikaci vůně. Respektive ne na všech místech vůně úplně vynikne. Coco Chanel přišla s tvrzením, že nejlepším místem pro aplikování parfému je místo, kde chce být žena políbena. Mezi tyto místa nejčastěji patří tedy krk a dekolt.

Nicméně tyto (a jiná) místa na těle mají i jiné opodstatnění. Pro dokonalé vyniknutí vůně se volí místa na pokožce, která jsou prokrvená. Prokrvená pokožka se totiž lépe zahřívá, což pomáhá k rychlejšímu uvolnění vůně, která byla na pokožku nanesena. Mezi tyto místa například patří:

  • Spánky
  • Kůže za ušima
  • Krk
  • Dekolt
  • Loketní jamky
  • zápěstí
  • Podkolenní jamky
  • kotníky

Vůni nanášejte minimálně 30 cm od pokožky, máte-li rozprašovač. Pokud je parfém koncentrovaný, nanášejte ho po kapkách. Méně je v tomto případě více. Nejen že vůně nebude tolik silná, ale nebude nechávat v puse nepříjemnou pachuť, dojde-li na slova Coco Chanel.

Parfém nikdy netřete o sebe. Velmi známé je tření zápěstí o sebe. V tomto případě se však uvolní třením velké množství tepla, čímž se vůně rychleji vytratí. Navíc třením zničíte některé složky obsažené v parfému a tím změníte i jeho konzistenci. Parfém může pak vonět úplně jinak.

Nejlepšího výsledku docílíte aplikováním vůně na pokožku po koupeli. V tomto případě je totiž celé tělo nahřáté a teplé, vůně se tedy absorbuje lépe a na více místech. Můžete zkusit i projít vůní, kdy před sebe vůni nastříkáte a projdete voňavou mlhou. Tím docílíte toho, že se vůně rovnoměrně rozprostře. Nicméně vůně by se neměla dostat na pokožku hlavy, neboť by ji mohla značně vysušit.

jak-nanaset-parfem

Parfém a oblečení

Pokud možno, nanášejte parfém ještě před tím, než se oblečete. Parfém na oblečení nevynikne tak dokonale jako na kůži. Výsledná vůně může být navíc úplně jiná, než když parfém aplikujete na pokožku. Nicméně pokud máte citlivější pokožku, aplikaci vůně na oblečení se pravděpodobně nevyhnete.

Ať už zvolíte letní šaty, praktický kardigan nebo pohodlná oversize trička. V čem se cítíte dobře vy?

Vždy, než aplikujete vůni, zkontrolujte materiál, ze kterého je oblečení. Oblečení z přírodních materiálů snáší vůni velmi dobře, ucítíte ji až do dalšího vyprání. Bavlna lépe pracuje s toaletní vodou a doporučuje se spíše nanášet v létě. V létě se totiž vůně z pokožky vypařuje rychleji, a to z důvodu většího tepla. Na bavlně pak vydrží vůně podstatně déle. Co se rozhodně nedoporučuje je nanášení vůní na hedvábné oblečení. Zde by mohlo dojít ke zničení oblečení, případně k vytvoření nevzhledných skvrn.

Pokud nechcete nanášet vůni přímo na oblečení, vždy můžete použít voňavou aviváž při praní, případně vložit vonné lístečky či vatu do skříně spolu s oblečením. Díky tomu bude vaše oblečení krásně provoněné i bez přímé aplikace vůně.

Parfém a vlasy

Aplikace parfému do vlasů není nikterak neobvyklá. Každým pohozením vlasů se vůně rozvoní o to víc a dostane do kolen nejednoho muže. Nicméně je nutné myslet na to, že alkohol obsažený v parfému vlasy vysušuje, čímž může dojít i k vysušení pokožky. Pokud tedy chcete nanášet vůni i na vlasy, kupujte přípravky bez obsahu alkoholu. Případně zkuste vlasové mlhy.

Jak dlouho vydrží parfém na těle?

Prvně záleží na tom, zda máte parfém či toaletní vodu. U parfému a parfémovaných vod je délka vůně delší než u toaletních vod. Každá vůně má pak tři fáze – hlava, srdce a základ.

Na základě toho, jakou vůni používáte, trvá každá fáze jinou dobu. Vůně by měla celkově vydržet až 6 hodin. Není proto žádoucí se okamžitě začít vonět znovu. Mimo jiné také záleží na vnějších okolnostech, jako je počasí či stav vaší pokožky.

jak-nanaset-parfem01

Počasí

V letním období se vůně z pokožky vypařuje rychleji, a to v důsledku vyšších teplot. Zároveň může parfém způsobovat značné kožní problémy, a to především při opalování. Spolu se slunečními paprsky může parfém na kůži vytvořit hnědé skvrny. To zapříčiňuje bergamotový olej, který se v parfémech často objevuje. Parfém může také lákat hmyz jako jsou vosy a komáři. V tomto období by se proto měl parfém používat jen ojediněle.

Pokožka

Při používání parfému je velmi důležité dbát na stav pokožky. Jakmile je totiž kůže suchá, parfém se rychleji do pokožky vsákne a ztratí tak na intenzitě. Z tohoto důvodu je nutné pravidelně pokožku promašťovat hydratačním krémem. Před samotnou aplikací parfému hydratujte dané místo neparfémovaným krémem pro dosažení dlouhotrvající vůně.

Pokud se bojíte, že vůni smyjete vodou, nemusíte se ničeho obávat. Vůně je totiž vodou nesmytelná, přes den tak klidně můžete pokožku navlhčit. Pokud tak učiníte, vůně se dokonce více rozvoní.

Nejlepším řešením, jak dosáhnout nejlepšího a dlouhotrvajícího efektu je nakoupit sprchový gel, tělové mléko a parfém stejné značky. Díky tomu budete na pokožku nanášet prostředky stejné vůně, které se dostanou do více verstech pokožky.

Ostatní faktory

Vůni na pokožce mimo jiné velmi ovlivňuje to, v jakém rozpoložení se nacházíte. Pokud jste ve stresu, je dost možné, že parfém bude vonět úplně jinak. Mimo jiné vůni ovlivňuje i věk, typ stravy, či užívání léků. Kupříkladu byste se měli vyhnout pojídání cibule a česneku, pokud nechcete, aby vonné látky vašeho parfému byly narušeny.

Skladování parfému

Aby parfém vydržel co nejdéle, je potřeba ho správně skladovat. Parfém by neměl přijít do kontaktu se slunečními paprsky a vysokou teplotou. Vhodné je vůni skladovat na temném a suchém místě, nejlépe v původním obalu. Jakmile totiž na parfém začne svítit světlo nebo ho vystavíte teplu, složky obsažené v parfému se začnou rozkládat a vůně ztratí svou charakteristickou vůni.

Datum spotřeby byste na lahvičce jen stěží hledali, nicméně doporučená doba, do kdy je vhodné parfém spotřebovat je zhruba 18 až 36 měsíců od prvního použití. Tato doba se může lišit na základě toho, jaký parfém používáte a jak ho skladujete. Například pokud má parfém citrusové podtóny, doba trvanlivosti bude kratší.

Jak vybrat tu správnou vůni?

Parfémů a vůní je na trhu nepřeberné množství. To platí i pro oblečení, že? Vraťme se zpět k parfémům. Najít správnou vůni není snadné, nicméně nikdy by se neměl parfém kupovat pouze na doporučení druhé osoby. Jedna a tatáž vůně bude na každém člověku cítit jinak. Proto je důležité před koupí vůni zkusit. V prodejnách najdete testovací papírky, avšak ty se nedoporučují používat. Parfém raději nastříkejte na zápěstí, na papírku by mohla být vůně lehce zkreslená.