Je to jen BIO bublina?

pestovani-organicke-bavlny

To, že existují různé druhy bavlny, jsme si zřejmě již sami všimli. Na oblečení je to znát. A co organická neboli biobavlna? Je jiná a proč si vůbec připlácet?

Zhoršující se životní prostředí ale i častější výskyt alergií nutí stále více lidí starat se o to, v jakém světě a jakým způsobem žijeme. Spousta z nás třídí odpad, kupujeme si bio potraviny a používáme ekologické výrobky. Dalším krokem je oblékat se do oblečení z organického materiálu, nejčastěji bavlny. Přečtěte si, proč je organická lepší než ta běžná.

Konvenční pěstování bavlny a její zpracování

Bavlník je rostlina náročná na teplo a vlhko, je choulostivý a snadno podlehne škůdcům. Z toho důvodu je při jeho tradičním pěstování používáno mnoho toxických chemických pesticidů a insekticidů. Je tak soustavně podlomováno jak zdraví samotných pěstitelů, tak dochází i k devastaci místních přírodních zdrojů.

Je neuvěřitelné, že až ¼ celosvětové spotřeby pesticidů a insekticidů připadá právě na pěstování bavlny, přičemž ta tvoří pouze 2,5 % celosvětového zemědělství. Dalším problémem jsou pak eroze půdy a následné používání umělých hnojiv.

Samotné zpracování a úprava bavlněného vlákna životní prostředí zatěžuje podobnou měrou. Při výrobě a povrchové úpravě vlákna se používají ropné oleje. Použitá barviva obsahují těžké kovy, síru, benzen. Za pomoci různých technických chemikálií a závěrečných úprav je dosahováno mnoho pro zákazníky lákavých vlastností látky – usnadnění žehlení, antistatický povrch, snížení nasákavosti potech a pachem, menší srážlivost, snížení mačkavosti a podobně. 

Pěstování organické neboli biobavlny a její zpracování

Co je organická bavlna? Jedná se o klasickou bavlnu, která je ale pěstována bez použití chemických prostředků, tedy herbicidů, pesticidů a umělých hnojiv. Namísto toho se zaplevelení předchází prostým pletím a okopáváním, efektivnějším zavlažováním a pěstováním více druhů rostlin pohromadě. Zdravá půda se udržuje střídáním plodin a hnojením kompostem.

Při povrchové úpravě vlákna jsou využity přírodní oleje, bělí se peroxidem. Látka se barví pomocí rostlinných, minerálních nebo ekologicky šetrných barviv bez obsahu těžkých kovů a azobarviv.

Organic-2

Jaké jsou Výhody biobavlny

Vlákno biobavlny není porušeno žádnými chemickými přípravky, má tak více chmýří a na dotek je tedy jemnější. Díky tomu, že tkanina prochází nižším stupněm zpracování, je trvanlivější, odolnější, pružnější a zachovává si větší přirozenou měkkost. Při zpracování biobavlny není používán formaldehyd, proto je výsledná tkanina prodyšnější a lidská pokožka tak může volněji dýchat. To vše napovídá tomu, že čistá, přírodní bavlna nezpůsobuje žádné alergické reakce a podráždění kůže. Biobavlna je šetrná k našemu tělu i zdraví.

Navíc je zřejmý ekologický dopad pěstování biobavlny na životní prostředí i vliv na životy zaměstnanců pracujících v bavlněném průmyslu.

Jak poznám, že se jedná o biobavlnu?

Aby bylo možné získat BIO certifikaci, musí být bavlna pěstována bez pesticidů v „živé půdě“ po dobu nejméně 3 let. Bavlna musí být zpracována v souladu s mezinárodními normami pro ekologickou produkci. Pokud chceme mít jistotu, že je oblečení skutečně bio, vyhledávejte produkty označené mezinárodními certifikáty. Těmi spolehlivými jsou např. Global Organic Textile Standard (GOTS) nebo Soil Association.

proč je biobavlna dražší?

Vzhledem k vyšším nákladům na pěstování a výrobu biobavlny jsou výrobky z ní o něco dražší než ty z běžné bavlny. Ovšem dlouhodobé pozitivní důsledky na zachování životního prostředí, úlevě od chemické zátěže a zkvalitnění životů tisíců lidí pracujících v bavlněném průmyslu jsou globálně finančně nedocenitelné.

 

organicka-tricka organicke-mikiny detske-bio-obleceni
cepice-ksiltovky rucniky-zupany tasky-vaky