Recyklované oblečení dává druhou šanci PET lahvím. Pomůže vyřešit krizi s plastovým odpadem?

Každou minutu se na světě prodá 1 milion plastových lahví. Ročně přitom skončí v oceánech více než 8 milionů metrických tun plastového odpadu, který způsobuje úhyn milionů mořských ptáků a dalších zvířat. Pouze 9 % z veškerého vyprodukovaného plastového odpadu je recyklováno. Také je vám z takové bilance nevolno? Nám také.

 

Plastové zlato

 

Ptáte se, jak taková recyklace probíhá? Recyklací PET (polyethylentereftalát) lahví vzniká tzv. rPET, ze kterého lze poté vyrobit nové plastové lahve nebo textilní vlákna. Tento nový vylepšený rPET se jeví jako přirozené řešení ekologického problému s množstvím plastu, které už na světě existuje. Vypadá to jako krok správným směrem. Problém ale je, že přestože lidé třídí, plastu, ze kterého by se rPET dal vyrobit, je stále příliš málo, takže firmy, které by jím chtěly pokrýt celou svou výrobu, mají smůlu. A tak nakoupí nový plast a začarovaný kruh začíná nanovo. Řešení? Třídit, třídit, třídit!

 

            V roce 2012 vyvinula společnost Parley for the Oceans alternativu plastu zvanou Ocean Plastic®. Šlo o plast vyrobený recyklací plastového odpadu vyloveného z moří a oceánů. Firma vsadila na to, že pokud recyklací vyrobíte něco, na co dáte ekologickou nálepku a oštítkujete to prémiovým názvem, lidé za tento materiál zaplatí víc peněz, které mohou být využity právě pro čištění oceánů. Jak prosté.

 

Recyklovat je in

 

Umíte si představit, že byste si na sebe vzali něco, co bylo vyrobeno z plastové petky? Že ne? Podívejte se pořádně do svého šatníku, možná už se tam nějaký takový kousek schovává. A možná byl koupen právě u nás.

 

V Čistým triku se snažíme podporovat výrobce, kteří pro své produkty používají recyklované materiály. Sportovní trička, mikiny či funkční prádlo vyrábí z recyklovaného plastu například značka Stedman, která díky využití recyklovaného polyesterového vlákna napomáhá ke snižování vlivu výroby polyesteru na životní prostředí, nebo firma Cona Sports, jejíž batohy najdete i v naší nabídce. Pár kousků z recyklovaného plastu nabízí též značka Mantis či Ecologie, která vyrábí především volnočasové oblečení pro muže, ženy i děti z organické bavlny. Rychleschnoucí funkční oblečení z PET lahví přináší svým zákazníkům též značka Regatta. Pomyslné recyklované růžky vystrkuje též dánská firma Neutral, která nyní kromě výrobků ze 100% organické bavlny nabízí též sportovní trička z recyklovaného plastu.

 

Druhá strana mince

 

            Výroba příze z plastu má ale svá úskalí. Především, nároky na recyklovaný PET jsou poměrně vysoké, takže ne všechny plasty jsou pro zpracování vhodné. Některé značky navíc levný proces, jakým recyklace PET na rPET je, zneužívají jako způsob, jak zvýšit svou “zelenou” pověst. Jde o jakýsi marketingový tah pro greenwashing a je jen na nás, abychom takové výrobce rozeznali od těch, kterým jde opravdu o naši planetu.

 

            Dalším diskutovaným problémem je uvolňování škodlivých látek z plastů. Polyethylentereftalát totiž obsahuje škodlivé endokrinní disruptory, ftaláty, způsobující problémy se štítnou žlázou a potenciálně rakovinu prsu či poruchu plodnosti. K tomuto uvolňování však dochází až při určitých teplotách. Zapomenete-li tedy plastovou lahev třeba v autě, ve kterém se může v létě teplota vyšplhat až na 60 stupňů Celsia, napijete se druhý den potenciálně nebezpečné vody. Na takovou teplotu však svoje sportovní oblečení vyrobené z recyklovaného PET těžko zahřejete, proto pro vás jeho nošení neznamená žádné riziko.

 

Oblečení z PET lahví: kupovat či nekupovat?

 

S tím, jak se společnost stále více seznamuje s nebezpečími spojenými s produkcí nadměrného množství plastů, lze očekávat, že průmysl recyklace plastů bude dále růst. Oblečení vyrobené recyklací by tedy mělo dostat šanci zaujmout své místo v našich šatnících. Platí pro něj ale stejná pravidla jako pro výrobky z nových materiálů. Už při koupi se zamyslete nad tím, zda daný kousek opravdu potřebujete, zda jej máte s čím nosit a zda nejde o impulzivní koupi. Zároveň zkuste sledovat trendy slow fashion, tedy udržitelné módy, která sází na kvalitu před kvantitou. A o to jde především, protože, i když to zřejmě nechcete slyšet, čím méně toho koupíte, tím méně toho zbude k recyklaci.