Poprázdninová obměna šatníku aneb jak obléknout puberťáka a nebýt “out” matka

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Untitled

 

“Tohle si chceš opravdu vzít?” opatrně se ptáte své dospívající ratolesti, když o všední den ráno vyleze ze svého pokoje. “Mamiiiii…” Oči v sloup, mlasknutí, pohození rukama nad vaší absolutní ignorancí a nevědomostí současných módních reálií. “To se teď nosí.” Přestože tenhle argument používají naše děti čím dál častěji, někdy si zkrátka nejste jistá, že roztrhané džíny, sepraná mikina a rozvrkočený účes jsou skutečně trendy záležitostí.

 

Po skončení školního roku nadchází zlaté teplákové období, prázdniny. Doba, kdy místo módy velí pohodlnost a hlavním nošeným kouskem jsou plavky. Jako by však prázdniny byly časovou propastí a na konci srpna je vašemu dítěti vše malé, a to, co mu je, má na koleni, lokti či jiné části obří díru. Ať už vaše dítko chce nebo ne, potřebuje zkrátka po prázdninách trochu obměnit a doplnit šatník. Nechat to na něm není úplně rozumné, a právě proto jsme se rozhodli poskytnout vám několik cenných rad a tipů, jak obléknout puberťáka, aniž byste dostala nálepku “out matky”.

 

Batoh, proboha, žádná aktovka    Batoh

 

První věcí, která je po minulém školním roce potrhaná tak, jako by si s ní pohrála smečka vlků, je školní batoh. Přetížené zavazadlo plné učebnic, které zažilo házení do šaten, nejedno vylité pití i nošení za jedno vytahané ucho, má již právo na zasloužený odpočinek. Je čas na nového chudáka, který bude tato příkoří snášet v příštím školním roce. Jaký batoh ale vybrat? 

Přestože to myslíte dobře, nedívejte se na to, jestli má dané zavazadlo vycpaná záda, jestli je dobré pro páteř a podobně. Zaprvé budete trapná, zadruhé je vaše dítko stejně bude nosit pouze na jednom rameni, takže veškeré zdravotnické vychytávky přijdou vniveč. Nejoblíbenějším typem jsou dnes rolovací batohy, které mají několik kapes včetně té na notebook, menší batůžky s jednou přední kapsou nebo, obzvláště u děvčat, batoh vyrobený z koženky. Pokud jste se divila, k čemu jsou pásky na přední straně některých batohů, poučíme vás, že na skateboard. Prkno se tak dá připevnit k batohu a skejťák jej nemusí nosit v ruce. Chytré, že? Školní výlety potom jistí vaky a sáčky, do kterých se vejdou opravdu jen ty nejnutnější věci. 

 

 

Seznamte se, tohle je hoodie

 

            Pokud si chcete zachovat tvář, zapomeňte na dětské mikiny s potiskem. Zapomeňte také slovo mikina, dnes je to hoodie. Ano, amerikanizace zasáhla náš trh jako blesk z čistého nebe a vězte, že pokud potomkovi koupíte “hoodie” místo mikiny, máte téměř vyhráno. Jak taková hoodie vypadá? No rozhodně je bez potisku, nejlépe je vybavena obří kapucí, která se dá příležitostně narazit až do očí. Taková hoodie má také klokaní kapsu, o níž si nedělejte iluze, samozřejmě v ní má založené ruce každou hodinu matiky. Co se týče holek, u těch frčí prodloužený střih, ke kterému se perfektně hodí úzké džíny nebo tolik oblíbené legíny. U některých dětí vám projde i celopropínací mikina, kterou si nemusí převlékat přes hlavu a ohrožovat tak svůj účes. Je-li vaše ratolest sportovně založená, pravděpodobně ji potěší softshellová bunda s delším zadním dílem.

 

Trička jedině basic FOL

 

            Pokud svému potomkovi nechcete kupovat předražená trička módních značek (což naprosto chápeme!), rozhodně se držte hesla, že “v jednoduchosti je síla”. V žádném případě mu nekupujte trička z konfekčních nákupních domů, která na sobě mají pro vás zdánlivě cool anglické věty, kterým stěží rozumíte, ale vězte, že vaše dítko jim rozumět bude a rozhodně mu nebudou připadat cool. Basic bavlněné tričko se pohodlně nosí, dá skvěle kombinovat, je k dispozici v mnoha střizích, barvách i velikostech. To platí pro dospělé i pro děti. Máte-li doma sportovce, trefit se můžete ještě s tričkem á la dres, které působí, jako by vypadlo z nějakého stylového amerického seriálu. Nestárnoucí klasika je také baseballové tričko, které má vždy jednobarevný základ a jinak barevné rukávy. To by vám mohlo projít! 

 

Free, cool, in za každého počasí

 

            Pokud se mylně domníváte, že oblečení “za barák” nebo na chalupu může být jakékoliv, zklameme vás. Puberťák musí vypadat skvěle za každé situace. Ať už je vyšňořený do školy nebo musí na chatě hrabat listí. Spodní část oděvu zastoupí stylové tepláky, které MUSÍ mít volně visící šňůrky a u kotníků být zúžené. Pokud takové tepláky napodobují džínovinu, je to ještě lepší. Tenhle kousek je, světe div se, unisex, a nosí ho kluci i holky. Děvčata je tedy občas ještě střídají s pořádně upnutými legínami, aby vynikly jejich ladné křivky. Velkou módou jsou pak legíny se síťovými vsadkami, které jsou nejen in, ale i praktické, protože jsou prodyšné a pohodlné. K tomu už jen doplnit basic triko a hoodie a stylový chalupář je na světě.

 

Pár doplňků závěrem

 

            Žádný stylový puberťák se neobejde bez kšiltovky. Teď nejvíc frčí snapback nebo “baseballky”. Vaše ratolest si může vybrat z mnoha barev a střihů, různých druhů zapínání a nakonec čepici nosit kšiltem dozadu. Chcete-li přece jen do jeho šatníku propašovat něco nemoderního, čistě praktického, co bude křičet “tohle mi koupila máma”, pořídit mu můžete bezešvý nákrčník z mikrovlákna, který nakonec ocení v chladnějších dnech nebo na školních výletech. Samozřejmě vám to nepřizná.

 

Tak. To bychom měli základní stavební kameny dnešní teenage módy. Že je to pro vás španělská vesnice? V pořádku, vy tomu rozumět nemusíte, stačí to přijmout a být trochu cool mamka!