AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB. CENY POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Víte, jak správně pečovat o batoh?

Pečujeme o batoh 

Stejně jako Vy, i Váš batoh potřebuje pravidelnou péči. Ať už ho berete na cesty, do lesa, nebo se s ním jen tak procházíte po městě, je důležité o něj náležitě pečovat. Jen tak bude vypadat stále skvěle a vydrží Vám klidně i několik let. Tak pojďme na to!

Typy batohů

Pojďme si nejdříve představit jednotlvé typy batohů, s kterými se můžeme setkat. Každý si zaslouží jinou péči a zacházení.

1. Školní batohy

Tyto batohy jsou navrženy tak, aby odolaly každodennímu nošení knih, sešitů a školních potřeb. Jsou vybaveny polstrovanými popruhy a často mají více kapes pro lepší organizaci. Ideální pro studenty všech věkových kategorií.

2. Cestovní batohy

Cestovní batohy jsou větší a robustnější, navržené pro dlouhodobé nošení těžších břemen. Mnohé z nich jsou vybaveny integrovanými pásy pro zvýšení pohodlí a podpory. Jsou ideální pro backpackery a cestovatele.

cestovni-batoh

3. Trekové batohy

Speciálně navržené pro dlouhé pěší túry a výlety do přírody. Tyto batohy jsou vyrobeny z odolných materiálů a mají funkce jako jsou dešťové přehozy a oddělení pro hydratační systémy.

4. Sportovní batohy

Lépe ventilované a často vyrobené z lehkých materiálů, tyto batohy jsou určené pro krátkodobé sportovní aktivity jako jsou běh, cyklistika nebo jako vhodný doplněk do posilovny.

Péče dle materiálu batohu

Tak jako různé druhy batohů, tak i různé materiály si zaslouží specifickou péči. Jinak budete pečovat o batoh kožený, jinak o plátěný a zcela jiný přístup si zaslouží batohy z polyesteru a nylonu.

1. Nylon a polyester

Tyto syntetické materiály jsou u batohů velmi populární pro svou odolnost a snadnou údržbu. Pro čištění použijte měkkou houbu nebo štětec a mírný čisticí prostředek. Vyvarujte se použití bělidla a silných chemikálií.

2. Plátno

Plátno je tradiční materiál, který vyžaduje jemnější přístup. K čištění použijte směs vody a jemného mýdla a jemně otírejte. Plátno by se nemělo prát v pračce, aby nedošlo k poškození tkaniny.

3. Kůže

Kožené batohy vyžadují speciální péči. Pravidelně je ošetřujte kondicionérem na kůži, aby zůstala měkká a odolná. Při čištění používejte pouze produkty určené pro kůži. Volte jemné houbičky. Kožený batoh zbytečně nevystavujte přímému slunci či nepokládejte na místa náchylná k oděru.

4. Nepromokavé materiály

Nepromokavé batohy by se měly čistit jen navlhčeným hadříkem a občas ošetřovat sprejem na udržení voděodolnosti.

jak-pecovat-o-batoh

Obecné principy péče o batoh

  • Řiďte se pokyny výrobce.
  • Nepřekračujte maximální doporučenou nosnost. Může se totiž stát, že batoh Váš náklad neunese a praskne, popřípadě se může potrhat.
  • Pozor na ostré předměty. Pokud s batohem vyrážíte na túru, či do hor, jistě si s sebou berete trekingové hole či pomůcky na lezení. Nedávejte je však dovnitř do batohu – mohly by ho poškodit a protrhnout látku.
  • Dobře si rozmyslete, kam batoh položíte. Neházejte ho, kde Vás jen napadne. Volte taková místa, kde se nemůže zašpinit nebo zamokřit.

Pravidelná údržba batohu 

Věděli jste, že by se batoh neměl dávat do pračky? Pokud i Vy děláte tento prohřešek, čtěte dále. Na následujících řádcích si totiž povíme něco o tom, jak batoh šetrně vyčistit i bez použití pračky.

  • Z batohu vyndejte všechny věci a uvolněte popruhy.
  • Namočte hadřík do vody s trochou mýdla a batoh jím otřete.
  • Vyčistěte zipy kartáčkem, abyste je zbavili prachu a písku.
  • V případě, že se zipy zadrhávají, můžete na ně nanést přípravek na zdrhovadla.
  • Batoh nechte samovolně uschnout.

Hloubkové čištění batohu

Jestliže je batoh více znečištěný a hadřík zkrátka nestačí, můžete batoh umýt ve vaně, nebo v umyvadle. Nedoporučujeme však užívat běžné prostředky na praní prádla, i v tomto případě postačí teplá vody s trochou mýdla. Namočte si houbičku v této mýdlové vodě a vyčistěte s ní batoh zevnitř, zvenku a také všechny jeho části, jako jsou zipy a popruhy. Nakonec pusťte studenou vodu a batoh s ní vypláchněte. Nechte uschnout na dobře větraném místě, ale nedávejte ho na přímé slunce ani do sušičky.

Další variantou je čistírna oděvů, kde Vám batoh šetrně a kompletně vyčistí.

Jak pečovat o nepromokavý batoh?

V první části článku jsme si pověděli, jak na běžné batohy. Co si ale počít v případě, že doma máte nepromokavý batoh nebo tašku?

Ani běžné batohy se nemají prát v pračce, a u těch nepromokavých to platí dvojnásob! Pračka by totiž mohla nenávratně narušit ochrannou nepromokavou vrstvu na batohu. Nejlépe uděláte, když batoh opláchnete studenou, nebo vlažnou vodou a rukou odstraníte nečistoty. Případně můžete látku očistit navlhčeným hadříkem. Jestliže je batoh více znečištěný, nabízí se různé prací prostředky, které jsou určené speciálně pro nepromokavé oděvy. Ty zakoupíte buď v obchodech, které se specializují na sportovní zboží, nebo v drogeriích.

Mokrý vyčištěný batoh neždímejte. Stačí, když ho pověsíte a necháte z něj vodu vykapat. Počítejte s tím, že batoh nebude suchý během pár hodin – s největší pravděpodobností mu chvíli potrvá, než zcela uschne.

Suchý a čistý batoh následně naimpregnujte přípravkem k tomu určeným.

Jak je to s tou pračkou?  

Abychom si to uvedli na pravou míru… Praní v pračce se rozhodně nedoporučuje, a to především u nepromokavých batohů. Avšak pokud máte obyčejný látkový batoh, tak se nic hrozného nestane. Je samozřejmě jasné, že praní v pračce zkrátí životnost batohu. Jak tedy postupovat, abychom batoh neponičili?

  • Batoh zcela vyprázdněte a vyndejte z něj všechen obsah. Pozor si dejte obzvlášť na kapesníčky a ubrousky.
  • Vyprázdněný batoh zapněte.
  • Zkontrolujte výztuhu batohu – batohy vyztužené papíry by se v pračce zničily.
  • Zvolte šetrný prací program.
  • Nepřekračujte teplotu 40 °C.
  • Volte speciální prací prostředek na sportovní oděvy.
  • Při ždímání nepřekračujte 400 otáček.
  • Nesušte v sušičce na prádlo – nechte samovolně uschnout.

Především ale nezapomínejte na pravidelnou údržbu, to platí dvojnásob u dětských aktovek. Snažte se Vašim ratolestem kontrolovat aktovky alespoň jednou za týden. Dětem je totiž úplně jedno, že je na dně aktovky týden stará svačina, která by pak mohla nadělat pěknou paseku. Takové plísně se totiž odstraňují poměrně obtížně.

skolni-batoh-pece

Pojďme se tedy ještě podívat, jak udržet školní batohy v co nejlepším stavu, aby vydržely déle než prvních pár měsíců.

Základní pravidla dlouhověkosti školního batohu

Pokud chcete, aby se dítě o batoh staralo a neházelo s ním všude, kde ho to napadne, dbejte na to, aby se mu batoh líbil. Pokud ho necháte, aby si batoh vybralo samo, s největší pravděpodobností si ho bude vážit daleko více, než když mu prostě nějaký určíte. Hezkých batohů je celá řáda, ale neměli byste zapomínat na jeho funkčnost. Ideální školní batoh by měl být komfortní, šetrný k páteři a měl by mít nastavitelné popruhy. Výhodou je také nepromokavý textil.

  • Nechte dítě, aby si batoh nazdobilo, jak se mu líbí. V obchodech najdete všelijaké přívěsky a ozdoby na suchý zip, které si děti mohou jednoduše připnout k batohu. I tyto drobnosti budou mít značný vliv na to, jak bude dítě o svou tašku pečovat.
  • Dbejte na pořádek v batohu. Pokud se chcete vyhnout promáčeným sešitům a zamaštěné žákovské, nezapomeňte na obaly, desky na sešity, penál a sáček na tělocvik. Na svačinu se pak hodí kvalitní box a omyvatelná netekoucí láhev.
  • Batoh pravidelně impregnujte, snížíte tím riziko jeho promočení. Pokud byste chtěli tašku ještě více ochránit, pořiďte na ni speciální ochrannou pláštěnku. Je skladná a ve školní tašce nezabere téměř žádné místo.
  • Tašku každý týden kontrolujte. Předejte tak hníjící svačině a naučíte Vašeho školáka pořádku a pravidelné péči. Během školního roku provádějte týdenní kontroly každý pátek. Nezapomeňte také na závěrečnou červnovou prohlídku batohu před letními prázdninami. Přes léto, když se batoh nepoužívá, ho dejte na suché místo, kam se nedostanou paprsky od sluníčka, které by mohly látku vyšisovat.

Čištění školního batohu

Pokud Vám dítko přeci jen přišlo domů se zašpiněným batohem, nezoufejte. V následující části si povíme, co s tím.

  • Batoh otřete navlhčeným hadříkem a dočistěte kartáčkem. Na čištění používejte pouze vodu s mýdlem.
  • Batoh se nedoporučuje prát v pračce – mohl by se poškodit či odřít. V případě, že se pro pračku přeci jen rozhodnete, volte vždy ten nejšetrnější program. Vyhněte se ždímání v pračce.
  • Batoh nechejte vykapat a usušit.
  • Na čistý batoh můžete aplikovat impregnaci, která látku ochrání před vlhkostí, špínou i prachem.
  • Penály čistěte POUZE ručně za pomocí houbičky a vody s mýdlem.
  • V případě, že jste ve školní tašce našli nějaký ten plesnivý chleba nebo shnilé jablko, použijte po vyprání jedlou sodu, či bílý ocet. Zbaví totiž látku nepříjemného zápachu. Naneste je na tašku a nechejte působit. Případně můžete sáhnout po speciálních prostředcích určených k odstranění nepříjemných zápachů.

Věříme, že po přečtení tohoto článku bude Váš batoh jako nový a díky našim tipům Vám bude sloužit ještě po mnoho let.