AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB. CENY POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Skladujete správně oblečení?

Poradíme vám, jak skladovat oblečení

Ukládání věcí do skříně je rutina, nad kterou příliš nepřemýšlíme. Avšak, jak tento proces usnadnit, zajistit, aby vaše oblečení dlouho vydrželo, a ve skříni jste využili i ten poslední milimetr?

Pravidelně třiďte

Začněte důkladnou čistkou ve vašem šatníku. Vyndejte ven všechno oblečení a doplňky. Oddělte ty věci, které už nepotřebujete a nejspíš je ani nenosíte. Oblečení, které si chcete ponechat, následně uspořádejte do skříně podle druhu a barev.

Trička, kalhoty, spodní prádlo, mikiny, svetry a sportovní oblečení můžete rozdělit do samostatných oddělení. Na ramínka pak pověste košile, šaty, sukně, saka, kabáty a bundy. Pro batohy, kravaty a pásky můžete využít speciální stojany nebo zásuvkové organizéry.

Jak uklízet oblečení do skříně

Před uložením je nezbytné oblečení vždy vyprat. Podstatná je také správná volba ramínek nebo způsob, jak složit oblečení. Vlněné a těžší kusy je lepší složit a umístit na polici, na ramínku by se vytahaly. Pro sukně je vhodné použít ramínka s klipy.

Košile a saka je doporučeno zavěsit na ramínka, ideálně vyrobená z dřeva nebo plastu. Tato ramínka nedeformují oděvy, na rozdíl od těch drátěných.

jak-skladovat-obleceni

Při výběru skříně zvažte, jak velký máte byt, a druhy oblečení, které převažují ve vašem šatníku.

  • Stojany na oblečení se hodí na sezónní kousky a častou používané oděvy.
  • Do velkého pokoje umístěte velkou skříň s policemi i tyčí na ramínka, vhodné jsou i vestavěné skříně.
  • Na menší kusy a spodní prádlo je ideální komoda se šuplíky.

Jak ukládat jednotlivé kusy oblečení

  • Obuv ukládejte do látkových pytlíků nebo do krabic. Pravidelně používané boty nechte v botníku, aby vyvětraly.
  • Vlněné oblečení dávejte do polic, ne na ramínka, vytahalo by se.
  • Vakuové pytle jsou skvělé na ukládání věcí.
  • Choulostivé oblečení dávejte do obalu nebo vaku na oblečení.
  • Ideální teplota je 18-23 stupňů.
  • Vyzkoušejte také vertikální skladování oděvů podle Marie Kondo.

Organizéry na oblečení

Abyste měli přehled o obsahu vaší skříně a snadný přístup ke všem kusům oblečení, je důležité využít praktických organizérů. Ty vám usnadní ukládání a uspořádání spodního prádla, pásků, kravat, ponožek nebo punčoch.

  • věšák na kalhoty,
  • držák na kravaty,
  • teleskopická tyč,
  • výsuvné police na obuv,
  • drátěné boxy,
  • výsuvný podnos na šperky a hodinky,
  • Praktické je osvětlení polic.

Čemu se vyhnout při ukládání oblečení?

Mějte na paměti, že správné uložení věcí přispívá k tomu, aby se nezmačkaly a neponičily. To platí i pro zavěšení oblečení na ramínka. Doporučuje se, aby jedno ramínko neslo maximálně 5 kusů oblečení, ale čím méně, tím lépe. Tím se minimalizuje zatížení ramínek a pochopitelně budete mít i snadnější přístup k oblíbenému modelu.

Dejte si pozor přítomnost šatních molů. Kromě chemických přípravků existují i přírodní prostředky, jako je levandule, skořice nebo pomerančová kůra. Stačí je umístit do prodyšného pytlíku a vložit mezi prádlo.

Pokud se objeví plíseň ve skříni, je důležité zajistit časté větrání prostor. To je jediným účinným způsobem, jak se s plísní vypořádat, zejména v nově zateplených nebo hůře větraných prostorách se plíseň často vyskytuje.

Jak skladovat boty?

Čištění bot může být časově náročné, zejména pokud během roku často měníte obuv. Vyperete boty (ale pozor, ne každá obuv to zvládne), případně je umyjete teplou vodou a osušíte hadrem. Jestliže jsou boty z kůže, je vhodné je také ošetřit impregnací.

Až budou boty čisté a suché, můžete je uložit do botníku. Nebo můžete pořídit krabice na boty, které nejsou tak drahé a usnadní vám skladování. Správné skladování nejenže prodlouží životnost bot, ale také vám ušetří práci, když budete potřebovat obuv znovu použít za několik měsíců. Stejně jako u oblečení, i boty mohou lákat moly. Do krabice s obuví přidejte trošku cedrového dřeva, jehož vůně odpuzuje moly.

Skladování sezónních oděvů

Možná i vy se často setkáváte s tím, kde uložit oblečení na různé roční období. Vaše skříň může být přeplněná a chtěli byste využít volné místo lépe. Mezi nejčastější věci, které nevyužíváte po celý rok, a zabírají spoustu místa, patří například zimní bundy a overaly.

jak-skladovat-obleceni02

Pokud se ve vaší skříni potýkáte s nedostatkem místa, můžete jí ulevit tím, že sezónní oblečení uložíte do boxů nebo pytlů a umístíte je třeba na půdu či do sklepa. Ideální jsou také papírové krabice či dřevěné truhly.

Před uskladněním oblečení však dodržujte následující zásady:

  • Oblečení vždy vyperte.
  • Nikdy neukládejte vlhké oblečení.
  • Do boxu nebo pytle můžete přidat pytlík s levandulí nebo skořicí, aby bylo oblečení chráněno před moly.
  • Pokud potřebujete ušetřit místo, můžete využít vakuové pytle.

10 tipů na správné skladování oblečení

  • Uspořádejte skříň podle druhu oblečení a barev.
  • Oblečení před uložením vždy vyperte.
  • Vlněné kousky a těžké oděvy složte a dejte do polic, nevěste je na ramínka, protože by se vytahaly v ramenou.
  • Chraňte oblečení před sluncem, aby se nevyšusovalo.
  • Vyměňte drátová ramínka za dřevěná, plastová nebo vypolstrovaná. Drátová ramínka totiž oděvy ničí.
  • Proti molům bojujte kuličkami proti molům nebo sprejem na vodní bázi, případně přírodními produkty.
  • Sukně pověste na ramínka s kolíčky.
  • Na ramínko dávejte maximálně 5 ks oblečení, stejně tak při skládání do komínků dávejte maximálně 5 ks na sebe.

Jak skladovat dětské oblečení?

Dětské oblečení je citlivější než to pro dospělé, důležité je správné praní, ale samozřejmě i skladování. Správným skladováním prodloužíte životnost oděvů a také budete mít přehled, kde co máte.

Oblečení byste měli uchovávat v temné místnosti, nejlépe ve skříni. Vyberte skříň podle prostoru ve vašem bytě. Ideální jsou skříně s policemi a ramínky s dostatkem úložného prostoru. Výhodou je, když má skříň i zásuvky pro spodní prádlo nebo ponožky.

Před uložením do skříně vyperte každý kus oblečení, u dětského oblečení je nutné ho i vyžehlit. Tím se zbavíte bakterií a virů. Mějte na paměti, že do skříně by mělo jít pouze dobře usušené oblečení.

Jsou lepší police, nebo ramínka?

  • Pletené kousky ukládejte do skříně, na ramínkách se vytahají.
  • U lněného oblečení se doporučuje zavěšení na ramínko, aby se nepomačkalo.
  • Spodní prádlo se vyplatí ukládat do šuplíku do různých boxů nebo oddělovačů

jak-skladovat-obleceni03

Správná organizace oděvů

Udržujte ve skříních pořádek. Nejlepší jsou praktické organizéry, díky kterým se ve skříni snadno udržuje pořádek. Menší boxy se skvěle hodí na spodní prádlo a ponožky, punčochy atd. Sezónní oděvy uložte do vakuovacích pytlů a ukliďte je třeba do sklepa nebo na půdu.

Vhodná teplota a menší hromádky

Perfektní teplota pro skladování oděvů je 18-23°C. Vlhkost by měla být okolo 50 %. Jestliže si děti hledají oblečení samy, rozdělejte ho ve skříni do menších hromádek, tak se jim bude lépe hledat.

Jak skladovat dětské boty?

Čistota obuvi

Podobně jako u oblečení je potřeba před uložením boty vyčistit a nechat je dobře vyschnout. Odstraňte z bot bláto a nečistoty. Následně je ošetřete vhodnými přípravky odpovídajícími materiálu obuvi.

Skladování suchu a v tmě

Vyhněte se slunečním paprskům a uložte boty do suchého a tmavého prostoru, ideálně do botníků. Pokud boty denně nosíte, vhodné jsou policové botníky, které umožňují rychlou manipulaci s obuví a zároveň boty mohou vyschnout.

Třídění obuvi

Pro lepší orientaci v botníku rozdělte páry podle sezóny a příležitosti. Oddělte sportovní a vycházkové boty od obuvi určené pouze na speciální příležitosti, a také letní a zimní boty.

Udržení tvaru

Pomozte botám udržet tvar, zejména u těch, které nenosíte často. K dispozici jsou napínáky pro koženou obuv, ale lze využít i zmačkaný papír, vyjma novinového, který by mohl otiskovat barvu. Neskládejte boty na sebe, tak se nezmačkají.

Podrážky nahoru

V případě vysokých bot zabráníte lámání materiálu vhodným stojanem. Pokud nemáte stojan, můžete využít například lahve od vína.