AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Jak obléct dítě na podzim?

Oblékáme děti v sychravém období podzimu

Správný výběr podzimního outfitu je zcela zásadní. Nejenže může být dítěti zima, ale může nastat i opačný problém. Dítě, které je přehnaně nabalené, se velmi rychle přehřeje. Zpocené dítko pak venku ofoukne a nachlazení je na světě.

Oblékejte děti na podzim jako cibuli

Malé děti ještě nerozpoznají, zda jsou oblečené hodně, nebo málo. Často se zpotí a až pak si uvědomí, že je jim teplo a měly by si nějakou tu vrstvu sundat. Malá miminka neumí regulovat svou tělesnou teplotu a dokonce ztrácí teplo 4x rychleji než dospělý.

jak-oblekat-deti-na-podzim01

Jak vrstvit oblečení?

Nejideálnější je, dítě obléknout do tří vrstev oblečení, které se spolu krásně doplňují. Vždy je lepší dítěti obléknout několik tenčích vrstev než jednu tlustou. Pletený svetr od babičky proto raději nechte ve skříni.

  1. Vnitřní vrstva – rychle odvádí pot
  2. Střední vrstva – zajišťuje tepelnou izolaci
  3. Vnější vrstva – ochrana před větrem a deštěm

První vnitřní vrstva

Tato první vrstva by měla být prodyšná, měkká a nejlépe z přírodního materiálu. Toto oblečení by nemělo dítko omezovat v pohybu a též by mělo regulovat jeho tělesnou teplotu. První vrstva udržuje pokožku v teple a suchu. Tato vrstva musí dítě zahřát, ideální je termoprádlo.

Podstatné je, že oblečení musí odvádět pot od těla. Proto není vhodné například bavlněné bodýčko, protože rychle absorbuje pot, takže dítko má pocit chladu a vlhkosti.

Oblečením první vrstvy jsou trička, tílka, bodýčka, legíny či punčocháče.

Druhá střední vrstva

Tato vrstva slouží jako izolace, udržuje tělesnou teplotu a nedovolí, aby zima pronikla až k tělu. Oblečení druhé vrstvy může být ze stejného materiálu jako oblečení z první vrstvy.

Oblíbená je opět merino vlna nebo také fleece. Mezi tuto druhou vrstvu patří svetry, mikiny, tepláky, ale třeba i nákrčník.

Třetí vnější vrstva

Tato vrstva chrání před deštěm, sněhem a větrem. Jedná se o bundy, vesty, kalhoty. Velmi oblíbené je softshellové oblečení, pokud opravdu mrzne, můžete sáhnout po péřové variantě.

Softshell je prodyšný, pružný, nepromokavý a odolný proti větru. Též odolá špíně a otěru. Ideálním podzimním outfitem jsou softshellové kalhoty a bunda.

Při výběru softshellového oděvu se zaměřte na:

  • Vodní sloupec – ten udává, jak moc je materiál odolný proti tlaku vody. Rozhodně to ale neznamená, že může být dítě celý den v prudkém slejváku. Vybírejte oblečení s vodním sloupcem od 3000 do 5000 mm.

  • Zipy – důkladně zkontrolujte zip a taháček, dítko bude bundu zapínat a rozepínat pravděpodobně několikrát denně. Zvolte zip s krytím u brady, jinak by mohl škrábat.

  • Správná velikost – nekupujte větší velikost bundy, dítěti by v ní byla zima.

  • Barva – na podzim se hodí výrazné barvy, dítko bude v pochmurném počasí lépe vidět, vhodné je i používání reflexních pásek.

jak-oblekat-deti-na-podzim02

Nezapomínejte na doplňky

Nezapomínejte, že skrz hlavu, ruce a nohy uniká velké množství tepla. Nejvíce tepla člověk ztrácí hlavou, takže kukla a čepice musí být ve výbavě každého dítěte. Tyto doplňky by měly být z přírodního materiálu, aby hlava mohla dýchat, aby se hlava nezapotila.

I když některé děti nechtějí nosit rukavice, pokuste se je k tomu přimět. V silných mrazech mohou dětské ručičky rychle omrzat. Jestliže bude dítko sahat na sníh, rozhodně zvolte nepromokavý model.

Další nezbytností jsou kvalitní zimní boty a teplé ponožky. I zde můžete sáhnout po merino vlně, která má také antibakteriální vlastnosti, takže se nemusíte bát nějakých plísní či zápachu.

Vhodné materiály oblečení pro děti

Oblíbená je bavlna, ale ta není příliš vhodná. Když se dítko v bavlněném oblečení zpotí, oblečení ztěžkne, lepí a ochladí tělo, také na těle dlouho schne. Vhodnější volbou je merino vlna, ta je též příjemná na těle, ale má lepší termoregulační vlastnosti. Merino oblečení je vzdušné a dokáže uvolnit přebytečné teplo směrem ven, takže se dítě nepřehřeje. Takové oblečení skvěle odvádí pot, rychle schne a obrovskou výhodou je, že i když je oblečení vlhké, tak nestudí.

jak-oblekat-deti-na-podzim

Jak oblékat miminko na podzim?

Malé děti se snadno zpotí a přehřejí, mohou se u nich pak vyskytnout potničky nebo jiné kožní potíže. Vždycky tedy zkontrolujte, zda vašemu miminko není horko.

Miminko do půl roku

Takto malé děti nemají vyvinutou termoregulaci. Malá miminka se nepotí, jsou náchylná k přehřátí i prochladnutí. Obvykle to maminky s oblečením přehání a miminku je pak horko.

Doporučuje se dávat dítku o jednu vrstvu navíc, než má dospělý. Vždy ale miminko zkontrolujte na zátylku. Pokud je zátylek horký a vlhký, musíte oblečení ubrat, jestliže je studený, je dítku zima. Kontrolování nožiček a ručiček nemá smysl, ty jsou nedostatečně prokrvené, a proto jsou často studené.

Fusak

Nezapomeňte, že miminko ještě dáte do fusaku, takže to je vlastně jako další vrstva oblečení. Pokud se pohybují teploty okolo 10 °C, dítku stačí body s dlouhým rukávem, teplá mikina, lehčí bunda a kalhoty. Dítě do fusaku příliš nenabalujte, skoro jistě by mu bylo vedro.

Otužujte od malička

Neudělejte z vašeho dítěte skleníkovou květinku. Potom by onemocnělo kvůli sebemenšímu ofouknutí. S oblékáním to proto rozhodně nepřehánějte. V pokojíčku mu na spaní udržujte teplotu okolo 18 °C, to je dobrý způsob otužování. Podstatné jsou i pravidelné procházky, malé dítko může ven klidně až do -5 °C.

Co by v podzimním šatníku vašeho dítěte nemělo chybět:

  • 4x body s dlouhým rukávem,
  • 4x tepláky nebo legíny,
  • 3x overaly na spaní s dlouhým rukávem,
  • 3x mikina nebo svetr,
  • 1x zateplená mikina vhodná na ven,
  • overal na ven softshellový,
  • čepička,
  • rukavice,
  • teplé ponožky,
  • do kočárku capáčky,
  • podzimní fusak do kočárku,
  • nánožník na kočárek,
  • pláštěnka na kočárek,
  • deka,
  • rukavice nebo rukávník na kočárek pro rodiče.