AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Jak prát prádlo ekologicky?

Jak ušetřit ekologickým praním?

Píše se rok 1937 a hospodyně odhazují valchy a začínají si pořizovat automatické pračky. Začínají se vyrábět syntetické prací prostředky a v 60. letech i první odstraňovače skvrn. Tradiční výroba mýdla na praní tak prochází totální transformací a místo přírodních složek využíváme k praní chemikálie a ty vypouštíme kanalizací ven. Většina přísad, které se běžně vyskytují v syntetických pracích prostředcích není rozložitelná v přírodě.

To znamená, že praním vypouštíme do vodní sítě toxiny trávící životní prostření a tím pádem pomalu trávíme i sami sebe. Co když je tu řešení, kterým můžeme pomoci naší planetě a zároveň i našemu rozpočtu. Chtěli byste se dozvědět více?

Podívejme se nejprve na některé toxické složky, které se dostávají do vody

Fosfáty – používají se k změkčování vody. Bohužel se jedná o látku, kterou příroda neumí odbourat a zůstává v ní dlouhodobě. Její vypouštění do vodních nádrží způsobuje otravu ryb a dalších vodních živočichů. Evropský parlament naštěstí používání této látky zakázala. Fosfáty totiž nebyly používané pouze na praní, ale také v zemědělství.

Tenzidy – jedná se o aktivní látku, která se používá k odstranění nečistot. Zároveň obalí vlákno, aby zabránilo dalšímu usazení špíny. Bohužel nejčastěji používané tenzidy jsou vyrobené z ropy, a proto k přírodě nešetrné. Existují i tenzidy které jsou takzvaně přírodní. Zde však záleží na chemickém zpracovávání. Je tedy výhradně na prodejci, jak moc bude dbát na výběr svých produktů pro výrobu prášku.

Rozjasňovače – nebo-li dráždiče pokožky, iritanty. Je jich přibližně 400 druhů. Dráždí pokožku, jsou toxické a mohou způsobovat vývojové vady a reprodukční disfunkci. Jejich úkolem v pracích prášcích (a nejen v nich) je odrážet světlo a tím vyvolávat pocit čistšího prádla. Příroda si s nimi neumí poradit a jejich hromadění opět komplikuje život vodním živočichům.

Bělení – bělidla na chlórové bází produkují plyny, které mohou dráždit pokožku. Tyto plyny se pak uvolňují do vzduchu a mění se na toxické chloraminové látky. A jak už bylo řečeno, opět chlor ohrožuje vodní život.

ekologicke-prani-belidla

Konzervanty – mají za úkol zabránit, aby produkt kontaminovaly bakterie. Je možné je najít i v dalších prostředcích v domácnosti, včetně kosmetiky. Existují i přírodní konzervanty, avšak ne každý výrobce je ochotný je používat. Mezi ty nebezpečné patří třeba phenoxyethanol. Jedná se o iritant, který je navíc toxický k imunitnímu systému. Další silné alergeny jsou Methylisothiazolinone a Benzisothiazolinone.

Parfém – na etiketě jsou označené jako „parfume” nebo „fragrance”. Jejich použití je tak trochu s otazníkem, jelikož není nikde psané, jestli jsou přírodního původu, nebo syntetické. V tomto případě je lepší si vybírat výrobce, kterému věříte, že použije parfemaci, která nebude dráždit pokožku.

Bohužel regály obchodů jsou přeplněné produkty, které zaručeně škodí přírodě. Z pracích prášků jsme udělali kapsle, které ani nemusíte dávkovat. Prostě hodíte do pračky, přidáte prádlo. Když máte prádla více, přidáte ještě jednu kapsli. Z praní se tak stala bezmyšlenková činnost. Tedy až do chvíle, kdy nás oblečení začne dráždit a pokožka svědit. Pak teprve přijde zamyšlení, co je špatně. Přitom prát a zároveň šetřit přírodu a naše zdraví není taková věda, jak se na první pohled může zdát.

Tipy a triky, jak prát ekologicky

1. Správné dávkování

Nejjednodušší tip, jak omezit vypouštění toxinů do kanalizace, je správné dávkování pracího prostředku. Pokud máte prádlo jen málo zašpiněné, dávku na praní snižte na minimum.

2. Šetrný prací prostředek

V dnešní době existuje spoustu výrobců, kteří se specializují na ekologické praní a na výrobu produktů, které používají minimální množství chemie a většina složek je biologicky odbouratelná. Navíc dbají i na minimalizaci plastového obalu, proto jejich výrobky často najdete v papírových obalech, nebo znovu plnitelných nádobách.

3. Program s nízkou teplotou

Volbou programu s nízkou teplotou šetříte zase energii. Ekologické prací prostředky, které se dnes vyrábí dokáží vyprat i odolné skvrny, a to za použití programu s nízkou teplotou.

4. Znovupoužití vody

Když používáte ekologické prací prostředky, můžete vodu, kterou používáte k předpírce klidně využít k zalévání zahrady. Stejně tak se dá využít i voda po mytí nádobí. Nazývá se to recyklace šedé vody.

5. Sušení prádla vzduchem

Další tip pro úsporu energie je nepoužívat sušičku. Sušička totiž patří mezi spotřebiče, které spotřebovávají spoustu energie. Čerstvý vzduch navíc dodá prádlu nezaměnitelnou svěžest, kterou sušička prostě neumí.

ekologicke-prani

6. Ekologický spotřebič

Pokud zrovna hledáte novou pračku, určitě se zamyslete nad modelem, který má nízkou energetickou spotřebu. Nejen že spotřebují méně energie, spotřebují také méně vody, a to je také další plus pro naši planetu.

Recepty na ekologické prací prostředky

Ekologické praní také může znamenat, že si můžete vyrobit prací práše vlastní. Na internetu můžete najít obrovské množství různých receptů a návodů. Tady jsme vypíchly několik z nich.

Běžný prací prášek vás při takovém dávkování vyjde na více jak 250,-

Recept 1. Praní bílého prádla

Na takový prášek potřebuji uzavíratelnou nádobu o objemu alespoň 3 litry. Další ingrediencí je soda na praní. Té potřebujeme přibližně 1 kilogram. A nakonec potřebujeme 100 gramů nastrouhaného mýdla na praní. Vše smícháme a dávkujeme 2 lžíce na pračku prádla.

1kg soli na praní = 89,-

Mýdlo na praní 100g = 50,-

2 lžíce jsou přibližně 25g

Takový recept vás přibližně vyjde na 139Kč a vystačí vám na 45 pracích dávek. Běžný prací prášek koupíte za více než 250,-.

Nemáte rádi prášek a preferujete gel? Není problém. Zde je další recept na prací gel.

Recept 2. Prací gel

Budeme potřebovat opět jedno nastrouhané mýdlo na praní (jedna kostka). Dále 300 gramů sody na praní a 10 litrů vody. Pokud máte rádi gel voňavý, můžete přidat i esenciální olej. Avšak při citlivé pokožce se nedoporučuje. Postup přípravy je jednoduchý. V jednom litru vroucí vody rozpustíme mýdlo a budeme míchat tak dlouho, dokud se nerozpustí. Postupně přisypáváme sodu a stále mícháme. Nakonec přimícháme i zbytek vařící vody a celý roztok necháme vychladnout. Připravíme si nádoby a rozlijeme. Trvá přibližně 24 hodin, než je produkt připraven k použití. Dávkujte v poměru 250 mililitrů na jednu pračku.

300g sody na praní = 26,7,-

Mýdlo na praní 100g = 50,-

Pokud budeme počítat jako při minulém receptu, pak tento recept vyjde ještě levněji. Za 40 pracích dávek zaplatíte méně než 100Kč.

ekologicke-prani01

Recept 3. Prášek s aktivátorem bělidla

Opět si připravíme nádobu o objemu 3 litry. Dále budeme potřebovat 150 gramů nastrouhaného pracího mýdla. 500 gramů prekarbonátu sodného (bělidlo). Dále budeme potřebovat 25 gramů TAEDu neboli aktivátoru. Aktivátor je důležitý, pokud perete prádlo při nižších teplotách (méně než 60°C) Pokud chcete prát při vyšší teplotě, můžete aktivátor vynechat.

Všechny suroviny smícháme a dávkujeme opět dvě lžíce na pračku.

Recept č. 1 na záclony

Pokud chcete mít zářivě bílé záclony bez použití toxinů, stačí vám obyčejný kypřící prášek do pečiva. Ve vodní lázni ho rozpuste a přidejte záclony. Nechte 30 minut působit a poté vyperete v domácím pracím gelu.

Recept č. 2 na záclony

Další recept na krásné záclony je klasická jedlá sůl a voda v poměru 3:10. Tato lázeň vyžaduje minimálně 3 hodiny louhování. Opět pak při praní použijte prací gel.

Změkčovač

Změkčovač nebo aviváž má také svůj přírodní ekvivalent. Jedná se o obyčejný ocet. Ocet má širokou paletu využití. Nejen že vaše prádlo krásně změkčí, ale zároveň chrání spotřebič před vodním kamenem. Pokud se bojíte zápachu, pak zbytečně. Klasický odér octa praním vymizí. Jediná nevýhod octa je to, že může poškodit gumové součástky pračky. Proto ho používejte jen výjimečně.

Hotové prací produkty

Nezdá se vám představa přípravy vlastního pracího prostředku? Pak jste cílová skupina pro výrobce eko drogistického zboží. Výrobci garantují použití přírodních složek a zaručují biologickou odbouratelnost. Existují eshopy, kde si můžete bezmyšlenkovitě vybrat prací prostředek, aviváž nebo odstraňovač skvrn a máte jistotu, že nebude dráždit vás ani přírodu. Zároveň zde najdete i suroviny pro výrobu vlastního pracího prostředku, které jsou zmíněny výše.

Ekologické praní není žádná věda. Stačí chtít udělat pár nepatrných změn. Když tyto změny udělá každý druhý, máme šanci docílit velké změny a ekologie nebude spojována jen s určitou skupinou lidí a nebude brána jako něco co není úplně “cool”.

Tento článek by měl pomoci čtenáři vyvrátit zažité mystifikace a tom, jak náročné je prát ekologicky oproti tomu běžnému praní. Přitom stačí opravdu málo.

A vaše oblečení tak vydrží o to déle. A to už se vyplatí, co myslíte?