AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB. CENY POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Poradíme vám, jak správně prát bavlnu

Jak prát bavlnu?

Jedná se o jednu z nejstarších a nejpoužívanějších textilií na celém světe. Díky správnému zpracování, bavlna vyniká svou měkkostí a má velké množství využití. Bavlníkové plantáže se vyskytují v 67 zemí na světě. Obvyklé oblasti pěstování jsou tam, kde je dostatek tepla a dešťů. Bavlník je totiž velmi náročný na vláhu. I samotné zpracování bavlny vyžaduje velké množství vody.

Rostlina produkuje vlákna na semenech. Když uzraje, sklízí se ručně nebo pomocí strojů. Tato vlákna se pak dále zpracovávají. Vlákna jsou zabalena do balíků a prochází procesem čištění od nečistot z pole. K tomuto procesu je zapotřebí právě zmíněná voda. Poté je nakrájena na malé kusy. Tyto kusy jsou dále vykartáčovány, běleny a předeny do vláken. Bělení odstraní dodatečně zbylé nečistoty a dodá bílou barvu. Předením jsou vlákna zpracována do nití.

Z nití se tkaním nebo pletením vyrábí látky. Bavlnu je možné tkát do různých typů látek jako je například satén nebo plátno. Pletením pak vznikají typické bavlněné úplety. Do látek se dají přimíchat i jiná vlákna. Například elastan pro pružnost.

Následuje pak hromada dalších procesů jako například barvení nebo další změkčování, které dají látkám jejich konečný vzhled a kvalitu.

Hotové látky jsou pak posílány do továren, kde z nich zaměstnanci šijí oblečení pro módní řetězce. My však sázíme na udržitelnost - proto je nám blízké téma fairtrade.

jak-prat-bavlnu

Vlastnosti bavlny

Bavlna je velmi příjemná na dotek a nošení, proto je tak oblíbená. Její další pozitivní vlastností je to, že dobře drží tvar. Je odolná, takže při správné péči vydrží dlouho, a navíc je prodyšná. Další plusovou vlastností bavlny je to že, jde snadno kombinovat s levnějšími materiály. To ocení především výrobci oblečení.

Přesto, že se jedná o přírodní materiál, zpracování vláken, aby dosáhly kýžené jemnosti znamená namáčení v chemikáliích, které ovšem ne každé pokožce svědčí. Proto odnoží klasické bavlny, je i organická bavlna neboli bio bavlna. Tato bavlna je zpracovávána šetrnější formou. Zároveň její pěstování se vyhýbá používání pesticidů a snaží se šetřit vodu.

Ve zkratce tedy můžeme říci, že bavlna je:

  • Pohodlná: Oblečení vyrobené z bavlny je měkké a příjemné na omak. Proto je ideální na nošení i pro děti.
  • Prodyšná: Způsob tkaní bavlněné látky umožňuje, aby oblečení příjemně větralo. Zároveň i dobře saje což zajišťuje pohodlí i v teplejších měsících nebo při sportu.
  • Odolná: Navzdory své měkkosti, je bavlna pevná a odolná tkanina. Při správné péči ji můžete nosit a prát pořád dokola, a i tak si zachová své skvělé vlastnosti.
  • Všestranná: Z módního hlediska jsou oděvy z bavlny velice variabilní a jsou vhodné pro každou příležitost. Zajistí vám pohodlí i dobrý look.

jak-prat-bavlnu-detske

Jak o bavlnu pečovat?

Základem je správné praní. Tady je několik typů, jak prát bavlněné oblečení, aby vám vydrželo co nejdéle krásné.

Třídění

Před samotným praní je nutné bavlněné kousky (a nejen ty) roztřídit podle barev. Je to základní strategie, jak se vyvarovat obarvení světlých kousků oblečení na barevnější varianty. Zároveň tak prodloužíte život barevným oděvům, které tak neztratí svou zářivost. Dobré je také používat různé prací produkty na světlé a tmavé prádlo.

Správný prací prostředek

Někteří výrobci doporučují použití výhradně pracího gelu. Prášek se údajně může usadit ve vláknech a způsobit tak bílé mapy na oblečení. Ovšem pokud prášek nadávkujete správně a pračku nepřeplníte. Není zde důvod, proč by se prášek usadil v oblečení, jelikož se celý rozpustí. Prášek se nerozpustí jen případě, že je špatně dávkován, nebo je v pračce více prádla než doporučené množství.

Předpírka, odstranění skvrn

Pokud perete oblečení zašpiněné opravdu důkladně, je dobré tyto skvrny nejprve ošetřit. K tomuto účelu je v prodeji soustu odstraňovačů skvrn. Je ovšem lepší tyto produkty nejprve vyzkoušet na méně viditelném místě. To v případě, že by byl odstraňovač příliš silný, a kromě skvrn odstranil i barvu. V případě, že nežádoucí odbarvení nechcete riskovat, vždy můžete oděv nejprve namočit do teplé vody s kapkou pracího prostředku určeného pro ruční praní.

Prací program

Je doporučeno prát bavlnu maximálně na 40°C. Je to toho důvodu, že opakovaným praním barva oblečení postupně bledne. Ovšem pokud perete na nízké teploty, barvy zůstanou déle zářivé. Někdo doporučuje přidávat do praní obyčejný ocet. Ten může fungovat jako takový stabilizátor barev. Kdo nechce experimentovat, nebo riskovat zapáchající oblečení, stačí opravdu jen nastavit prací program s nízkou teplotou.

Naruby

Obracet oblečení před praním naruby je úplně nejjednodušší trik, jak zmírnit opotřebování oblečení. Zachovají se tak i výšivky nebo potisky.

Polo plná nebo polo prázdná

Dalším tipem pro kvalitně vyprané bavlněné prádlo je nepřeplňovat buben pračky. Každá pračka má jasně dané, kolik je maximum kilogramů prádla, které se do ní vejde. Pokud pračku přeplníte riskujete, že se prádlo nevypere, prášek nerozpustí a vy budete stejně muset celý proces opakovat. Stejně jako kdybyste vypraly dvě pračky.

Máchání a ždímání

Někteří odborníci tvrdí, že více než teplota vody při praní, tkaninám vadí mnohem více vysoké otáčky při odstřeďování. Pokud je to možné, v nastaveném programu nastavte nižší otáčky při ždímání. Je to další tip, jak minimalizovat opotřebení vláken oděvu.

Po vyprání zatřepat

Ždímáním se prádlo zmuchlá. Vždy, než prádlo pověsíte na věšák nebo šňůru, pořádně ho vytřepejte do původního tvaru. Prádlo bude krásně schnout, méně se zmačká a vy si tak ušetříte práci s žehlením.

jak-prat-bavlnu-suseni

Sušení

Nejlepší je sušit prádlo venku na čerstvém vzduchu. Ne každý má však tuto možnost. Potom věšte prádlo v dobře větraném prostoru, aby nezatuchlo. Pokud máte sušičku, vždy zkontrolujte cedulku na oděvu. Někteří výrobci sušení bavlny nedoporučují, jelikož se může srazit, nebo ztratit svůj původní tvar.

Kontrola

Po každém vyprání a sušení prádlo zkontrolujte, jestli jste odvedli dobrou práci. Zabráníte tak skladování oblečení s fleky, které nejdou odstranit a potřebují větší péči. Je nepříjemné, když si takový kus oblečení chcete zrovna obléct a když ho vyndáte ze skříně zjistíte, že má flek a musí znovu do pračky.

Žehlení

Někdo má tuto aktivitu velmi rád, jiní se jí vyhýbají jako čert kříži. At už je to koníček nebo nutné zlo, bavlnu je dobré žehlit na nízké teploty, aby se vlákna nespálila nebo nepoškodila. Rovněž výrobci doporučují žehlit oblečení naruby.

Opatrnost při nošení

O bavlněné oblečení lze pečovat i během jeho nošení a skladování. Své oblíbené bavlněné kousky skladujte na suchém místě, kde můžete zabránit šíření plísní a tím i ztrátě barvy. Už při koupi si můžete přečíst cedulku s návodem, jak o daný kus oblečení správně pečovat a jestli je to pro vás přijatelné. Někdo se raději vyhne doporučení pouze ručního praní. Takový kousek je příliš delikátní a nesnese klasické praní v pračce. Pro majitele to znamená daný kus oděvu vždy prát v ruce a na to nemá každý čas.

Bavlněné oblečení je překrásné, pohodlné a všestranné. Správnou péčí prodloužíte životnost tohoto úžasného materiálu a budete se z něj těšit mnoho let.