AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB. CENY POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Slavíte svátek Sv. Valentýna?

Zajímavosti o Sv. Valentýnu

Typické symboly - rudé růže, večeře pro dva a romantická procházka po městě. Nejčastější symboly spojované s oslavami Sv. Valentýna.

Třeba ve Francii muži ženě vaří večeři, a v Dánsku mohou naopak v únoru ženy svého přítele požádat o ruku. Když bychom zavítali do Finska – tam je 14. 2. spíše svátkem přátel.

valentyn-vareni

Legendy o Sv. Valentýnu

Svátek zamilovaných Sv. Valentýn není jak by si mnozí mysleli americký svátek. Původ hledejme v Evropě, respektive v Římě. Zde při oslavách Juno (římské bohyně lásky) se jména dívek a žen dávala do urny (ne té na mrtvoly) a chlapci si je pak losovali. Takto vzniklé páry se do roka vzaly.

Podle jiné legendy byl Sv. Valentýn biskup, žijící v Itálii. Tento biskup oddával páry, kterým bylo zakázáno se oženit. U můžu tomu tak bylo za vlády Claudia II. v případě vojenské služby.

A tak nějak vznikla legenda a následně svátek zamilovaných – Sv. Valentýn.

Valentýnská přáníčka

Už dnes můžeme říct – že nejstarší dochované přáníčko je z r. 1415 z Anglie. Z vězení jej napsal své manželce vězeň, který neměl možnost osobního setkání. Posílat valentýnky bylo zvykem i v Itálii a Francii. Nejčastějším motivem je srdce či rudá růže.

valentyn-basne

V dřívějších dobách se do přání psaly básně. Nyní už jsme to zredukovali na pár slov. Dodnes se však zachoval text „Be My valentine!“ – původní báseň tolik oblíbená mezi zamilovanými.

Různé země, jiné zvyky na Valentýna

Amerika a Evropa svátek zamilovaných slaví vlastně celkem podobně. Večeře, kino, dárečky, přáníčka. Avšak, některé země se oslavou Sv. Valentýna vymykají.

V Saudské Arábii je dokonce přísně zakázáno slavit svátek zamilovaných. Jak jistě tušíte, je to z náboženských důvodů. V obchodech nekoupíte květiny, červeně či růžově laděné zboží. Odvážným milencům pak nezbývá než zajít na černý trh.

V Japonsku se naopak svátek zamilovaných slaví dokonce 2x za rok. 14. 2. je to svátek pro muže – ženy jim kupuji čokoládu z lásky. A poté 14. 3. se dárků dočkají ženy – muži jim kupují drahé dárky jako kabelky, šperky apod.

V Thajsku zase mají na valentýna soutěž v líbání. Věděli jste, že jeden pár z Thajska se líbal neuvěřitelných 58 hodin?

Typické dárky na Valentýna

Mezi dárky jsou časté šperky – kterými muži obdarovávají ženy zejména ve Velké Británii, Francii, Německu, Nizozemí a Polsku. Netradičním dárkem jsou plyšoví medvědi, které dostávají ženy nejčastěji ve Velké Británii, Polsku a Turecku.

Rudá růže nebo bohatý puget všech tvarů a barev - je nedílnou součástí oslav Sv. Valentýna. Ostatně, věděli jste, že každá květina vypráví nějaký příběh?

valentyn

Valentýnské kartičky či přání jsou oblíbené napříč zeměmi, ve Velké Británii však „valentýnky“ dostávají ženy bez podpisu. A musejí hádat, kdo ji poslal. Obálka je často označena písmeny S.W.A.L.K. neboli „Sealed with a loving kiss“. ❤️

V České republice a Finsku vedle toho popularitu neztrácejí ani knihy. Zatímco ve Francii pak muži mohou očekávat dokonce i šperky či hodinky, v Dánsku a Maďarsku obvykle muži dárky vůbec nedostávají.

Už víte, čím letos obdarujete svou drahou polovičku?